مجلس اسرائیل شامگاه دوشنبه لوایحی را تصویب کرد که به موجب آنها آژانس سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی را از فعالیت در اراضی اشغالی و سرزمینهای فلسطینی منع کرده، آن را به عنوان یک سازمان تروریستی قلمداد و همه روابط میان این آژانس و دولت جعلی را قطع میکند.
آنروا چیست؟
به گزارش یورونیوز «آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک» که به اختصار «آنروا /UNRWA » خوانده میشود زیر نظر سازمان ملل متحد فعالیت دارد. رسالت اولیه آنروا در حقیقت ارائه مجموعهای از خدمات اجتماعی به ۷۰۰هزار فلسطینی آواره شده در خلال درگیریهای برآمده از اعلام تأسیس اسرائیل در سال۱۹۴۸ بود. در سالهای بعد، آنروا تا امروز ارائه همین خدمات اجتماعی را به فرزندان و نوادگان آنها در نوار غزه، کرانه باختری اشغالی، اردن، لبنان و سوریه ادامه داده است.
این آژانس با استخدام ۳۰هزار فلسطینی، به نزدیک به ۶میلیون پناهنده فلسطینی در سراسر جهان خدمات ارائه میدهد؛ ازجمله در نوار غزه که نزدیک به ۱.۵میلیون فلسطینی به عنوان پناهنده در هشت اردوگاه آوارگان فلسطینی ثبت شدهاند و ۸۰۰هزار پناهجوی دیگر نیز در کرانه باختری هستند.
تعداد کارکنان آنروا در نوار غزه ۱۳هزار نفر است و یکی از بزرگترین کارفرمایان غزه در منطقهای که تقریباً نیمی از بزرگسالان آن بیکار هستند، به حساب میآید.
در باریکه غزه، آنروا مدرسه و زمین بازی میسازد، کلینیکهای پزشکی راهاندازی میکند و پناهگاه میسازد. این آژانس همچنین غذا، کمکهای مسکن و وامهای اضطراری ارائه میدهد و حتی بر جمعآوری زبالهها در غزه نیز نظارت دارد.
بنا بر همین گزارش، بودجه آنروا از طریق کمکهای داوطلبانه کشورهای عضو سازمان ملل تأمین میشود و ایالات متحده و کشورهای اتحادیه اروپا بیشتر این بودجه را تأمین میکنند. این آژانس که حتی پیش از آغاز جنگ فعلی هم گفته بود با کسری بودجه مواجه است، درخواست تزریق عمده پول برای رسیدگی به نیازهای اضافی فلسطینیان را داده است.
بیش از ۲۰۰کارمند آنروا در طول درگیریهای یک سال اخیر بر اثر حملات اسرائیل شهید شدهاند.
اهمیت قانون جدید برای گذرگاههای مرزی
طبق قوانین جدید - که قرار است از چند ماه دیگر اجرایی شود – آنروا اجازه نخواهد داشت «هیچ مؤسسهای را اداره کند، خدماتی ارائه دهد یا فعالیتی اعم از مستقیم یا غیرمستقیم انجام دهد».
با توجه به اینکه بیشتر فعالیتهای آنروا در کرانه باختری و نوار غزه انجام میشود، فعالیت آن بهشدت به توافق با اسرائیل ازجمله دسترسی به گذرگاههای مرزی غزه برای ارسال کمکهای بشردوستانه وابسته است.
مهمتر آنکه، این قانون فاقد هرگونه چارچوبی برای سازمانهای جایگزین بهمنظور تصدی وظایف آنرواست. مدت زیادی است که باریکه غزه تحت محاصره اسرائیل است و عملاً این بخش به بزرگترین زندان دنیا تبدیل شده است. دولت هیچ کشوری حتی مسئولیت جزئی برای اداره این سرزمین را بر عهده نمیگیرد و تشکیلات خودگردان فلسطینی که در کرانه باختری از اختیارات محدودی برخوردار است، عملاً از سال ۲۰۰۷ پس از شکست در انتخابات سراسری فلسطین، دستش از نوار غزه کوتاه شده است. در چنین شرایطی در صورتی که اشغالگران خواسته باشند قانون من درآوردی خود را به اجرا بگذارند باریکه غزه رسماً وارد یک فاجعه انسانی خواهد شد.
مجازات دستهجمعی پس از یک سال پرتنش
حتی متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه گفت دولت بایدن از این قانون عمیقاً نگران است. وی تصریح کرد: «در حال حاضر هیچ سازمان دیگری نمیتواند نقش آنروا را در بحران جاری ایفا کند».آنروا نیز از تصمیم کنست برای تصویب این لایحه انتقاد کرد. فیلیپ لازارینی، کمیسر ارشد آنروا در بیانیهای در ایکس نوشت: «این لوایح فقط درد و رنج فلسطینیها را عمیقتر میکند، بهویژه در غزه که مردم آن بیش از یک سال جهنم محض را پشت سر گذاشتهاند».
چرا اشغالگران به ممنوعیت آنروا رأی دادند؟
تلآویو ادعا کرده مأموریت اولیه آژانس آنروا دیگر منسوخ شده و حمایت مداوم آن از نوادگان آوارهشدگان سال۱۹۴۸ مسیر رسیدن به توافق صلح را مختل میکند! اما واقعیت آن است اقدامات رژیم اشغالگر و گسترش دامنه اشغال اراضی فلسطینیان و همچنین ادامه فعالیت شهرکسازی در سرزمینهایی که برای کشور فلسطینی در نظر گرفته شده، مهمترین مانع برای صلح است.
همچنین اسرائیل در طول درگیری کنونی با حماس بدون ارائه هیچ مدرکی بارها مدعی شده آنروا افراد مرتبط با حماس را استخدام کرده است!
با این حال، آنروا بهطور مرتب لیست کارکنان خود را در اختیار مقامات اشغالگر قرار داده است، رویهای که سخنگوی دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش در اوایل سال جاری آن را تأیید کرد.
اما واقعیت آن است علت اصلی تصویب این قانون توسط اشغالگران، دامن زدن به نارضایتی در میان اهالی غزه است. در صورت تعطیلی آنروا در باریکه غزه نه تنها، تنها مسیر ورود کمکهای اولیه به این بخش مسدود خواهد شد بلکه بخش عظیمی از اهالی غزه که حضور در این سازمان تنها منبع درآمد آنها و خانوادههایشان است، عملاً بیکار خواهند شد. بنابراین باید گفت اسرائیل دست روی آخرین حربه وحشیانه خود گذاشته تا بتواند به مردم غزه برای پذیرش شرایط آتشبس فشار بیاورد، اما آیا موفق خواهد شد مقاومت اهالی غزه را در هم شکند؟
نظر شما